آشنایی کامل با آزمایش های قبل از ازدواج

فهرست مطالب

اگر این مقاله را می خوانید، حتما تا بحال در مورد انجام یا انجام ندادن آزمایش ازدواج بسیار شنیده اید. در این مقاله قصد داریم به شما بگوییم که آیا انجام آزمایش های پیش از ازدواج ضروری است و چه آزمایش هایی قبل از ازدواج باید انجام شوند. با ما همراه باشید.

چه آزمایش هایی باید قبل از ازدواج انجام شود؟

مشاوره ژنتیک (ژنتیکی)

لزوم انجام آزمایش‌های ژنتیک در مشاوره های ژنتیک تعیین می‌شود. مشاور ژنتیک با بررسی سابقه خانوادگی و مطالعه پرونده پزشکی زوجین، توصیه‌های لازم را برای انجام آزمایش های  ژنتیکی ارائه می‌دهد. در برخی موارد نیازی به انجام آزمایش ژنتیک نیست ولی در بعضی از مواقع، انجام آزمایش های ژنتیکی پیش از اقدام به بارداری و یا حین بارداری توصیه می‌شود. به‌طور کلی، انجام آزمایش‌های پیش از بارداری به زوج آینده کمک می‌کند تا با اعتماد و آرامش بیشتری وارد زندگی مشترک شوند و از مشکلات و بیماری‌های احتمالی پیشگیری کنند.

آزمایش تالاسمی (پاتوبیولوژی ، ژنتیکی)

انجام آزمایش تالاسمی به علت شیوع این بیماری در ایران بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. تالاسمی یک بیماری ژنتیکی است که به 2 نوع مینور (خفیف) و ماژور (شدید) دیده می‌شود. در نوع مینور فرد علامتی ندارد (البته بعضی از بیماران علائم بسیار خفیفی دارند) و بیماری به‌طور اتفاقی کشف می‌شود. ازدواج این افراد با یک فرد سالم مشکلی برای کودکان پدید نمی‌آورد ولی اگر زن و مرد مبتلا به تالاسمی مینور با هم ازدواج کنند، 25 درصد احتمال به دنیا آمدن فرزند مبتلا به نوع ماژور وجود دارد. نوع ماژور نوع شدید بیماری است که با عوارض جدی برای فرد مبتلا همراه است. در صورت ابتلای هر دو طرف به تالاسمی نیاز به انجام مشاوره ژنتیک پیش از ازدواج وجود دارد. تشخیص تالاسمی با انجام آزمایش خون و شمارش سلول‌های خونی بررسی و شناسایی می شود. در صورتی که فرد مبتلا به کم‌خونی و فقر آهن باشد، بهتر است جهت درمان به پزشک مراجعه کند.

 آزمایش اعتیاد (پاتوبیولوژی)

آزمایش اعتیاد نیز برای اطلاع طرفین از وجود اعتیاد است که با آزمایش ادرار مشخص می‌شود. البته حتی در صورت مثبت شدن آزمایشی مانند مورفین، اگر دو طرف راضی باشند، امکان ازدواج هم چنان وجود دارد.

آزمایش بیماری‌های جنسی (پاتوبیولوژی)

به جز آزمایش‌های ضروری، عروس و داماد آینده می‌توانند آزمایش‌هایی برای اطلاع از وضعیت سلامت جسمی و جنسی یکدیگر انجام دهند. در این فهرست شاید اولین مورد اطلاع از بیماری‌هایی است که از طریق روابط جنسی منتقل می شود و از مهم‌ترین آنها می توان به سیفیلیس، ویروس اچ‌آی‌وی و هپاتیت اشاره کرد. این بیماری‌ها از راه مقاربت قابل انتقال به همسر است. سیفیلیس درمان می‌شود ولی درمان قطعی هپاتیت و اچ‌ای‌وی در حال حاضر امکان‌پذیر نیست، گرچه ناقلان این دو ویروس هم با رعایت نکات و تحت‌نظر پزشک می‌توانند با هم ازدواج کنند.

آزمایش گروه خونی (پاتوبیولوژی)

مورد بعدی در آزمایش ازدواج ، اطلاع از گروه خونی یکدیگر است. اطلاع از نوع گروه خونی به این دلیل اهمیت دارد که اگر مادر گروه خونی Rh منفی و پدر گروه خونی مثبت داشته باشد، برای جلوگیری از واکنش خونی ناشی از ورود خون جنین به خون مادر و تولید آنتی‌بادی علیه جنین، برای مادر آمپول روگام تزریق شود. تشخیص این اختلال با یک آزمایش ساده خون میسر است و در مواقعی که Rh مادر منفی است بلافاصله Rh پدر را درخواست می‌کنند و به همین دلیل مشکلات ناشی از اختلاف گروه خونی کمتر شده است.

 آزمایش‌های هورمونی (پاتوبیولوژی)

زوج آینده در صورت تمایل می‌توانند‌ برای اطلاع از وضعیت بارداری خود یکسری آزمایش راانجام دهند که شامل آزمایش‌های هورمونی و بررسی مایع منی در فرد مذکر است. The Future of Diagnosis – Are Blood Tests Soon to be a Thing of The Past? - GHP News

آیا لازم است که همه آزمایش ژنتیک انجام دهند؟

برخی از افراد تصور می کنند که چون هر دو طرف سالم هستند نیازی به آزمایش ژنتیک ندارند و برعکس، برخی بشدت نگران بیماری های ژنتیکی هستند، اما برای تعیین نیاز به آزمایش ژنتیک، حتما نیاز به مشاوره ژنتیک است. با انجام مشاوره ژنتیک نزد متخصص ژنتیک انسانی می توانید ریسک ابتلا به بیماری های ژنتیکی در فرزندانتان را تا حد زیادی کاهش دهید.

با انجام آزمایش ژنتیک قبل ازازدواج از چه مشکلاتی پیشگیری خواهم کرد؟

بعضی از بیماری ها در ایران فراوانی بالایی دارند. اما بسیاری از افرادی که ناقل این بیماری ها هستند هیچ علامتی ندارند و از آن بی اطلاع اند. بیماری های ژنتیکی مانند: تالاسمی، هانتینگتون، هموفیلی و… . برخی از بیماری ها نیز نادر هستند. اما اگر در خانواده ای سابقه داشته باشند، احتمال تکرار آن ها وجود دارد. بیماری های ژنتیکی بسیار سخت و پر هزینه هستند، اکثرا درمانی ندارند و تا پایان عمر، برای فرد و خانواده مشکلات زیادی را ایجاد می کنند. با انجام آزمایش های ژنتیکی قبل از ازدواج، می توان از این بیماری ها پیشگیری کرد.

ازدواج فامیلی تا چه اندازه خطرناک است؟

سوالی که بسیار زیاد مطرح می شود این است که آیا از ازدواج فامیلی کاملا پرهیز کنیم؟ آیا نمی توان با انجام آزمایش قبل از ازدواج این ازدواج را انجام دهیم؟ ازدواج فامیلی ریسک بروز بیماری‌های ژنتیکی را تقریبا 2 تا 5/2 برابر افزایش می دهد، مثلاً اگر ریسک بروز بیماری‌ای در دیگر افراد جامعه 3-2 درصد باشد، در فرزند حاصل از ازدواج خویشاوندی، به 6-5 درصد می‌رسد. برای هیچ خانواده ای نمی توان نظر قطعی داد. بلکه باید بعد از مشاوره ژنتیک و بررسی شجره، تصمیم به ازدواج گرفت.

برای انجام آزمایش ژنتیکی به کجا مراجعه کنم؟

در تهران، آزمایشگاه ژنتیک پزشکی دکتر زینلی، مجهزترین و با سابقه ترین آزمایشگاه سراسر کشور، بهترین خدمات ژنتیکی را برای شما تضمین می کند و در شهرستان ها شما می توانید برای انجام این آزمایش ها به کلیه آزمایشگاه های ژنتیک پزشکی مراجعه کنید.

اشتراک گذاری این مطلب:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالعه بیشتر

چاقی لاغری یائسگی
دسته‌بندی نشده

9 روش لاغری و کاهش چربی شکم در یائسگی

در دوران قبل از ‌یائسگی، بین افزایش چربی شکمی، مقاومت به انسولین و التهاب در بدن زنان، ارتباط نزدیکی وجود دارد و یکی از مهم‌ترین