مرغهای اصلاح شده ژنتیکی و داروی ضدسرطان!
مدت مطالعه: 4 دقیقه!
محققان موفق به پرورش مرغهای اصلاح شدهی ژنتیکی شدند که تخمشان دارای اثری شبیه داروی ضد سرطان یا داروی آرتروز است.
بسیاری از بیماریهای ما انسانها ناشی از این است که بدن ما به صورت طبیعی نمیتواند مقدار کافی از یک مادهی شیمیایی یا پروتئین را تولید کند. این بیماریها با داروهایی که آن مادهی شیمیایی یا پروتئین خاص را دارا هستند، قابل کنترل هستند. تا به امروز این داروها در شرکتهای داروسازی تولید میشوند و گاها هزینهی بالایی نیز برای تولید آنها صرف میشود.
محققان دانشگاه ادینبورگ انگلستان موفق شدند که یک ژن انسانی را (که به طور طبیعی پروتئین مدنظر را در بدن تولید میکند) در بخشی از DNA مرغ که مرتبط با تولید سفیدهی تخممرغ است قرار دهند و از این طریق هزینهی تولید پروتئین و دارو را کاهش دادهاند. دکتر هرون و تیمش که مسئول انجام این پروژه بودند، بعد از شکاندن تخممرغ و جدا کردن زرده از سفیده آن، متوجهشدند که در سفیدهی این تخممرغها مقدار زیادی پروتئین وجود دارد.
قبل از این پروژه نیز، دانشمندان از بزها، خرگوشها و مرغهایی که اصلاح ژنتیکی شده بودند برای تولید پروتئینهای درمانی (در شیر یا تخم آنها) استفاده کرده بودند. اما محققین معتقدند که این روش جدید بازدهی بالاتری دارد، نتایج بهتری خواهد داشت و از نظر قیمت نیز به صرفهتر از روشهای قبلی است.
بیشتر بخوانید:
- این داروها وقتی به این صورت توسط این مرغها تولید شوند، صد برابر ارزانتر از وقتی هستند که در کارخانه تولید شوند.
تولید دارو به کمک مرغها نسبت به کارخانه 10 تا 100 برابر کم هزینهتر است و در بدبینانهترین حالت، با این روش داروها تا 10 برابر ارزانتر از سایر روشها قابل تولید است که عدد قابل توجهی است. این صرفهجویی در هزینه به این دلیل است که ساختن سرپناه برای مرغها بسیار ارزانتر از ساختن اتاقهای تمیز استریل در کارخانهها است.
- محققان بر این باورند که این روش از نظر بازده زمانی نیز قابل ارتقا است. درحدی که بتوان در مقیاس تجاری با استفاده از این روش، دارو تولید کرد
- هیچ مشکلی برای این مرغها ایجاد نمیشود و طبق گفتهی دکتر هرون، این مرغها نسبت به سایر حیوانات مزرعه “در ناز و نعمت” زندگی میکنند.
مرغها در قفسهای بزرگ نگهداری میشوند و توسط تکنسینهای آموزش دیده و به صورت روزانه آب و غذا و مراقبت پزشکی دریافت میکنند و در مجموع، زندگی مرفه و راحتی خواهند داشت! چیزی که خود مرغها میفهمند این است که دارند فقط یک تخم معمولی میگذارند. این کار هیچ تاثیری روی سلامت آنها ندارد و زندگی عادی آنها دستخوش تغییر نمیشود.
این تیم روی دو پروتئین ضروری در سیستم ایمنی تمرکز کرده است:
- پروتئین IFNalpha2a که تاثیر ضدویروسی و ضدسرطانی قدرتمندی دارد.
- پروتئین macrophage-CSF که با تحریک بافتهای آسیبدیده برای ترمیم خودشان مورد توجه قرار گرفته است و محققان در حال توسعهی استفادهی درمانی از آن هستند.
توسعهی دارو برای انسان و طی کردن مراحل قانونی آن، بین 10 تا 20 سال زمانبر است. به همین دلیل، محققان امیدوارند که بتوانند با استفاده از مرغها برای حیوانات دارو تولید کنند. داروهایی که سطح ایمنی حیوانات مزرعه را بالا میبرد و جایگزینی برای آنتیبیوتیکها به حساب میآیند و از ایجاد مقاومت به آنتیبیوتیک جلوگیری میشود. به گفتهی دکتر هرون، پتانسیل درمان حیوانات خانگی با استفاده از ویژگیهای ترمیمی macrophage-CSF نیز وجود دارد.
ما میتوانیم از این دارو برای بازسازی کبد یا کلیههای آسیبدیدهی حیوانات خانگی استفاده کنیم. این داروها در حال حاضر در بازار هستند اما قیمت آنها بسیار بالاست. امیدواریم که بتوانیم دربارهی این موضوع کارهایی انجام دهیم.
پرفسور هلن سنگ در این باره گفته است: “ما هنوز برای انسانها دارو تولید نکردهایم، اما این مطالعه نشان میدهد که مرغها از نظر تجاری برای تولید پروتئینهای دارویی مناسب هستند و میتوانند در کشف دارو و کاربردهای دیگر علم بیوتکنولوژی به کار گرفته شوند.” برای تولید یک دوز دارو، ۳ عدد تخممرغ کافی است و این درحالی است که مرغها میتوانند تا 300 عدد تخم در سال بگذارند. دانشمندان معتقدند که با داشتن مرغهای کافی خواهند توانست در مقادیر تجاری دارو تولید کنند.
این تخممرغها در حال حاضر برای مقاصد تحقیقاتی و نه برای فروش در سوپرمارکتها تولید شدهاند.
منبع: بخش علمی سایت خبری BBC