فهرست مطالب
نکات مهم در مورد کبد چرب غیر الکلی
- بیماری کبد چرب غیرالکلی اکنون شایعترین بیماری کبدی در جهان محسوب میشود.
- براساس برآوردها، تقریباً 25 درصد از مردم جهان با این بیماری دستوپنجه نرم میکنند.
- این بیماری نتیجه تاثیر ژنتیک، رژیم غذایی نامناسب، و سبک زندگی نادرست است.
- خوشبختانه، کبد چرب غیر الکلی یک بیماری قابل درمان و بازگشتپذیر است. شناخت عوامل ژنتیکی خطر میتواند به شما کمک کند تا با اقدامات موثر و تغییرات مناسب، سلامت کبد خود را بهبود ببخشید.
بیماری کبد چرب غیرالکلی چیست؟
سلولهای کبدی (هپاتوسیتها) بهطور طبیعی مقداری چربی را در ساختارهای کوچکی به نام لیپوزومها یا وزیکولهای ذخیره چربی نگهداری میکنند. این فرآیند طبیعی است و برای عملکرد کبد مشکلی ایجاد نمیکند. اما زمانی که میزان چربی ذخیرهشده بیش از حد شود، لیپوزومها بزرگ میشوند و عملکرد طبیعی سلولهای کبدی دچار اختلال میشود. بیماری کبد چرب غیرالکلی در واقع وضعیتی است که به دلیل تجمع بیش از حد چربی در کبد به وجود میآید. این بیماری به یکی از مشکلات شایع سلامتی تبدیل شده و برآورد میشود که بیش از 25 درصد از جمعیت جهان به آن مبتلا باشند. البته تشخیص بهموقع و اصلاح سبک زندگی میتواند به کنترل این بیماری کمک کند.علائم کبد چرب غیرالکلی
بیشتر افرادی که به کبد چرب غیرالکلی مبتلا هستند، علائمی ندارند، اما برخی از آنها ممکن است احساس خستگی و درد مبهم در ناحیه کبد را گزارش کنند. کبد چرب غیرالکلی میتواند منجر به افزایش آنزیمهای کبدی (AST و ALT) شود، اما همه افراد مبتلا به این بیماری سطح بالای آنزیمهای کبدی را ندارند.چرا حتی اگر کبد چرب هیچ علائمی ندارد یا علائم کمی دارد، باید به آن اهمیت دهیم؟
کبد یکی از اعضای حیاتی بدن است که حتی در مراحل ابتدایی کبد چرب میتواند بر سلامت کلی تأثیر بگذارد. این اندام وظایف بسیار مهمی دارند که عبارتند از:- ذخیره گلیکوژن، ویتامینها و مواد معدنی • تولید کلسترول و آنزیمهای سمزدایی بدن • تنظیم قند خون و اسیدهای آمینه • کمک به هضم غذا از طریق تولید صفرا • پردازش تمامی مواد جذبشده از معده و رودهها
چرا کبد چربی ذخیره می کند؟
کبد چربی را به عنوان یک منبع انرژی استفاده میکند، این چربیها از سه منبع مختلف وارد کبد میشوند:- رژیم غذایی: چربی اضافه ای که از مسیر غذا که وارد بدن میشوند.
- بافت چربی: چربیهایی که از ذخایر چربی بدن آزاد میشوند. مثل زمانی که فرد جراحی لاغری انجام میدهد
- تولید چربی جدید: کبد کربوهیدراتها، نشاسته و قند اضافی را به چربی تبدیل میکند.
کبد چرب چند مرحله دارد؟
کبد چرب به طور کلی در چهار مرحله پیشرفت میکند. بسیاری از افراد در مرحله اول این بیماری هستند بدون اینکه از وضعیت خود آگاه باشند. در صورت عدم تشخیص و درمان، این بیماری میتواند به مراحل پیشرفتهتر برسد و به آسیبهای جدی کبدی منجر شود.۱. کبد چرب ساده (گرید ۱)
در این مرحله، چربی در سلولهای کبد انباشته میشود، اما التهابی وجود ندارد. این وضعیت معمولاً بدون علائم است و با رعایت رژیم غذایی سالم و ورزش قابل کنترل است. حدود ۲۰ درصد از افراد ممکن است به مرحله بعدی یعنی گرید 2 پیشرفت کنند.۲. کبد چرب همراه با التهاب (گرید ۲)
در این مرحله، تجمع چربی با التهاب همراه است. این وضعیت حدود ۵ درصد از جمعیت را تحت تأثیر قرار میدهد. التهاب ممکن است باعث زخم شدن بافت کبد شود که به این زخمها فیبروز میگویند.۳. فیبروز کبد (گرید ۳)
در این مرحله، بافت زخم مانند در کبد و دور رگهای خونی به وجود میآید. اگر التهاب درمان شود، پیشرفت بیماری ممکن است متوقف یا حتی معکوس شود، با این حال پیشرفت فیبروز میتواند منجر به سیروز کبدی شود.۴. سیروز کبدی (گرید ۴)
در این مرحله، کبد عملکرد خود را از دست میدهد. علائمی مانند زردی پوست، درد زیر دندههای راست و کاهش انرژی ظاهر میشوند. اگرچه بافت زخم شده قابل درمان نیست، اما با رفع علت آسیب میتوان پیشرفت بیماری را متوقف کرد. در غیراینصورت این بیماری کشنده و باعث مرگ خواهد شد.علل بیماری کبد چرب
اگرچه کبد چرب مسئله جدیدی نیست، اما تعداد افرادی که به بیماری کبد چرب مبتلا میشوند، در دهههای اخیر بهشدت افزایش یافته است. حتی کودکان نیز به کبد چرب مبتلا میشوند. چه چیزی باعث این تجمع چربی در کبد میشود؟ به نظر میرسد که پاسخ به این پرسش پیچیدهتر از آن چیزی است که پزشکان در ابتدا تصور میکردند.- وراثت و ژنتیک در کبد چرب ژنتیک میتواند حساسیت بدن را به عوامل تغذیهای و سبک زندگی بیشتر کند. بیماری کبد چرب غیرالکلی بهعنوان بیماریای با “وراثت متوسط” شناخته میشود؛ یعنی ژنها در ایجاد آن تأثیر دارند، اما عوامل تغذیهای و سبک زندگی مهمتر هستند. چاقی و مقاومت به انسولین میتوانند خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش دهند. اگرچه ژنتیک ممکن است در بروز چاقی نقش داشته باشد، اما تغذیه مناسب و داشتن سبک زندگی فعال و سالم در کنترل این وضعیت تأثیر زیادی دارند. برای داشتن بهترین سبک زندگی با توجه به شرایط ژنتیکی تان می توانید آزمایشات مای ژن را انجام دهید.
- دلایل تغذیهای کبد چرب
- شب بیداری و اختلال در ساعت بدن و کبد چرب
میکروبیوم روده و بیماری کبد چرب
مطالعات جالبی در مورد ارتباط میکروبیوم روده با کبد چرب غیرالکلی انجام شده است. در یکی از این تحقیقات، میکروبیوم روده افراد مبتلا به چاقی ژنتیکی به موشهای فاقد میکروب منتقل شد. پس از این انتقال، موشها شاهد افزایش قابل توجهی در سطح چربی کبد خود بودند. خوردن سبزیجات و لبنیات پروبیوتیک میتواند سلامت میکروبیوم شما را تقویت کند. بیشتر بخوانید: آیا میوه باعث کبد چرب می شود؟ آیا برای پیشگیری از کبد چرب، نیاز به کولین وجود دارد؟ یکی از اجزای تغذیهای مهمی که در تحقیقات بیماری کبد چرب بهطور برجسته مطرح شده، نیاز به کولین است. چه رژیم غذایی گیاهخواری انتخاب کنید و چه رژیم غذایی گوشتخواری، نیاز به کولین همچنان برقرار است. بدن میتواند کولین تولید کند یا آن را از غذا ها دریافت کند. ژنتیک در نحوه تولید کولین در بدن و نحوه متابولیسم آن در کبد تاثیر دارد. اگر بهدلیل تفاوتهای ژنتیکی در تبدیل کولین به مشکل برخوردید، دریافت مقدار کافی کولین از رژیم غذایی اهمیت بیشتری پیدا میکند.آیا کبد چرب فقط برای افراد دارای اضافه وزن و پرخور اتفاق می افتد؟
شاید تصور کنید که کبد چرب فقط برای افرادی که چاق هستند و شیرینی جات زیاد مصرف میکنند، اتفاق می افتد، اما اینطور نیست. قطعاً تغذیه نقش مهمی در بروز این بیماری دارد، اما مسئله فقط به غذاهایی که میخورید محدود نمیشود. اگرچه چاقی یک عامل خطر برای ابتلا به کبد چرب است اما، افراد لاغر نیز ممکن است به این بیماری دچار شوند.مقاومت به انسولین و کبد چرب
کبد چرب، مقاومت به انسولین، سندرم متابولیک و دیابت اغلب با یکدیگر مرتبط هستند و همزمان بروز میکنند. تحقیقات درباره کبد چرب نشان میدهد که مقاومت به انسولین در کبد نقش مهمی در ایجاد بیماری کبد چرب دارد.چرا گاهی جراحی بای پس، اسلیو و .. باعث کبد چرب میشود؟
برخی از بیماران ممکن است پس از جراحی های لاغری مانند با پس دچار ابتلا به بیماری کبد چرب یا بدتر شدن آن شوند که به چند عامل بستگی دارد. کاهش وزن سریع میتواند باعث آزاد شدن سریع چربی از بافت ها شود که این امر میتواند بار اضافی بر کبد وارد کرده و موجب تشدید چربی در کبد شود. همچنین تغییرات در میکروبیوم روده، اختلالات هورمونی و متابولیکی، و ادامه مقاومت به انسولین میتوانند به تجمع چربی در کبد منجر شوند. عادات غذایی نادرست پس از جراحی، کمبود برخی مواد مغذی و احتمال بازگشت وزن نیز میتوانند بیماری کبد چرب غیرالکلی را بدتر کنند. بهعلاوه، استعدادهای ژنتیکی ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. به همین دلیل بعد از هر جراحی لاغری باید تحت نظر متخصص تغذیه باشید.گزارش ژنتیکی کبد چرب غیرالکلی
این ژن ها در آزمایش تغذیه مای ژن مورد برسی قرار می گیرند:- ژن SOD2 این ژن با افزایش اکسیداسیون اسیدهای چرب، منجر به تولید بیشتر گونههای فعال اکسیژن میشود که میتواند در ایجاد فیبروز کبد نقش داشته باشد.
- T/T: افزایش خطر فیبروز کبد در کبد چرب
- T/C: بدون افزایش خطر فیبروز
- C/C: بدون افزایش خطر فیبروز
- ژن AGTR1 این ژن مسئول کد کردن گیرنده آنگیوتانسین II نوع 1 است و با فشار خون بالا و کبد چرب مرتبط است.
- A/A: وضعیت طبیعی (معمولی)
- A/C: افزایش تعداد گیرندههای آنگیوتانسین II، همراه با خطر بیشتر فشار خون بالا و کبد چرب
- C/C: افزایش تعداد گیرندههای آنگیوتانسین II، با 2 تا 7 برابر افزایش خطر فشار خون بالا، و افزایش خطر کبد چرب و مقاومت به انسولین
- ژن TNF-α این ژن تولید آنزیمهای مرتبط با متابولیسم چربی و التهاب را تحریک میکند که میتواند در پیشرفت کبد چرب مؤثر باشد.
- A/A: خطر بالاتر ابتلا و پیشرفت کبد چرب غیرالکلی
- A/G: افزایش اندک خطر
- G/G: بدون افزایش خطر
- ژن TCF7L2 این ژن در مقاومت به انسولین و عملکرد کبد نقش دارد و میتواند در ایجاد فیبروز کبد مؤثر باشد.
- T/T: افزایش خطر فیبروز کبد در NAFLD
- T/C: افزایش خطر فیبروز کبد در NAFLD
- C/C: وضعیت طبیعی (معمولی)
راهکار های ساده تشخیص کبد چرب
- اگر دچار اضافه وزن، چاقی یا دیابت هستید، احتمال زیادی وجود دارد که به کبد چرب مبتلا شده باشید. بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا این موضوع را بررسی کند.
- اگر مدتی است با مشکلات هورمونی و سلامتی درگیر هستید برای چکاپ و سونوگرافی کبد به پزشک مراجعه کنید.
- منتظر نمانید تا علائمی مانند افزایش آنزیمهای کبدی یا درد در ناحیه کبد ظاهر شود، زیرا این روش مناسبی برای تشخیص یا مدیریت کبد چرب نیست.