چه غذاهایی میتواند در کاهش التهاب موثر باشند؟

فهرست مطالب

بیماری‌های خودایمنی و التهاب: وقتی بدن علیه خودش می‌جنگد!

شاید التهاب برای شما فقط به معنی ورم و قرمزی بخشی از بدن باشد، اما در علم پزشکی التهاب حالتی است که در اثر فعالیت سیستم ایمنی بدن ایجاد می‌شود. اگر آسیبی در سطح پوست ایجاد شود، فعالیت سیستم ایمنی آن ناحیه را متورم، داغ و قرمز می‌کند. اگر سیستم ایمنی بیش از حد در مغز، قلب، کلیه و .. فعالیت کند، علائم دیگری را خواهیم دید که ممکن است از سردرد تا بی حسی عصب ها متفاوت باشد و بیماری خودایمنی ایجاد کند.

بیماری خودایمنی چیست؟

 سامانه‌ی دفاع بدن شما که به آن سیستم ایمنی گفته می‌شود، هر روز در حال مبارزه است. این سیستم با مقابله با ویروس‌ها و باکتری‌هایی که به بدن شما نفوذ می‌کنند، به حفظ سلامتی شما کمک می‌کند. اما گاهی اوقات، سیستم ایمنی اشتباه می‌کند: اگر سیستم ایمنی سلول‌های سالم بدن خودتان را به عنوان یک تهدید ببیند، ممکن است به آن‌ها حمله کند. این اتفاق می‌تواند باعث ایجاد یک بیماری خود ایمنی شود.

بیماری‌های خود ایمنی زیادی وجود دارند. برخی از آن‌ها فقط یک نوع بافت را درگیر می‌کنند. به عنوان مثال، در بیماری به نام وازکولیت، سیستم ایمنی به رگ‌های خونی شما حمله می‌کند. بیماری‌های خود ایمنی دیگر، قسمت‌های مختلفی از بدن را درگیر می‌کنند. برای مثال، لوپوس می‌تواند به پوست، قلب، ریه‌ها و سایر اندام‌ها آسیب برساند.

التهاب مزمن حالتی است که سیستم ایمنی بدون وجود دشمن خارجی، فعال است و علیه بدن کار می‌کند . علائمی که التهاب مزمن در بدن ایجاد می‌کند به اینکه کدام بخش دچار آسیب شده بستگی دارد. ممکن است در مفاصل یا عضلات خود احساس درد کنید یا ممکن است دچار مشکلات پوستی، تب یا خستگی شوید.

پژوهشگران هنوز نمی‌دانند دقیقا چه چیزی باعث ایجاد اکثر بیماری‌های خود ایمنی می‌شود. اما در این مقاله در مورد جدیدترین یافته‌های علمی در این باره با شما صحبت می‌کنیم.

علائم التهاب مزمن چیست؟

علائم التهاب مزمن معمولا بسیار خفیف هستند، این باعث می شود که به راحتی نادیده گرفته شوند.

علائم شایع التهاب مزمن عبارتند از:

این علائم می تواند از خفیف تا شدید باشد و برای چند ماه یا چند سال ادامه پیدا کنند.

چه چیزی باعث التهاب مزمن می شود؟

  • بیماری‌های درمان نشده مانند عفونت یا آسیب قدیمی
  • قرار گرفتن طولانی مدت در معرض محرک ها مانند مواد شیمیایی صنعتی یا هوای آلوده
  • طیف وسیعی از عوامل نیز ممکن است به التهاب مزمن دامن بزنند مانند:

تغذیه چگونه بر التهاب مزمن تاثیر می گذارد؟

انچه می خورید می تواند نقش مثبت و منفی در مدیریت التهاب مزمن داشته باشد.

خوراکی هایی که باعث التهاب می شوند

  • کربوهیدرات های پروسس شده مانند شیرینی، کیک، نان بدون سبوس
  • سیب زمینی سرخ کرده و سایر غذاهای سرخ شده
  • نوشابه و سایر نوشیدنی های دارای شکر
  • گوشت قرمز زیاد (برگر، استیک) و گوشت فراوری شده (هات داگ، سوسیس)
  • روغن نباتی، مارگارین و روغن نیمه جامد

سعی کنید تا حد ممکن از این غذاها اجتناب کنید یا محدودشان کنید تا التهاب در بدنتان کاهش پیدا کند.

خطرات خوراکی های التهاب زا

  • بیماری های قلبی عروقی: التهاب مزمن با خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی مانند آترواسکلروز، سکته مغزی و حمله قلبی مرتبط است. خوراکی های التهابی می توانند با افزایش التهاب، خطر ابتلا به این بیماری ها را افزایش دهند.
  • دیابت نوع 2: التهاب مزمن می تواند به مقاومت به انسولین و در نهایت دیابت نوع 2 منجر شود. خوراکی های التهابی می توانند با افزایش التهاب، به تنظیم قند خون و پیشگیری از دیابت نوع 2 کمک کنند.
  • سرطان: التهاب مزمن با خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان مانند سرطان روده بزرگ، سرطان سینه و سرطان پروستات مرتبط است. خوراکی های التهابی می توانند با افزایش التهاب، خطر ابتلا به این بیماری ها را افزایش دهند.
  • آرتروز: التهاب مزمن در مفاصل می تواند منجر به آرتروز شود. خوراکی های التهابی می توانند با افزایش التهاب، درد و علائم آرتروز را تشدید کنند.
  • ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن: خوراکی های التهابی می توانند خطر ابتلا به عفونت ها و بیماری ها را افزایش دهند.
  • آسیب به سلامت مغز: التهاب مزمن می تواند به زوال عقل و بیماری آلزایمر منجر شود.
  • بدتر شدن مشکلات پوستی: خوراکی های التهاب زا با افزایش التهاب می توانند مشکلاتی مانند آکنه، اگزما و پسوریازیس را تشدید کنند.
  • افزایش درد: خوراکی های التهابی می توانند با افزایش التهاب، درد مزمن در عضلات، مفاصل و سایر قسمت های بدن را تشدید کنند.
  • بدتر شدن مشکلات گوارشی: التهاب مزمن می تواند منجر به مشکلات گوارشی مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS) و بیماری کرون شود.
  • افزایش استرس: التهاب مزمن می تواند منجر به افزایش استرس شود.

 خوراکی های ضد التهاب

  • رژیم غذایی مدیترانه ای
  • گوجه فرنگی
  • روغن زیتون
  • سبزیجات برگ سبز، مانند اسفناج، کلم پیچ و …
  • آجیل خام مانند بادام و گردو
  • ماهی چرب مانند ماهی قزل آلا، ماهی خال مخالی، ماهی تن و ساردین
  • میوه هایی مانند توت فرنگی، زغال اخته، گیلاس و پرتقال
  • کربوهیدرات پیچیده مانند حبوبات، کینوا و برنج قهوه‌ای

فواید خوراکی های ضد التهاب

  • پیشگیری و درمان بیماری‌های خودایمن مانند ام اس (MS)، لوپوس، پسوریازیس، اندومتریوز و .. .
  • پیشگیری و درمان بیماری های قلبی عروقی: خوراکی های ضد التهابی می توانند با کاهش التهاب، خطر ابتلا به به بیماری های قلبی عروقی مانند آترواسکلروز، سکته مغزی و حمله قلبی را کاهش دهند.
  • پیشگیری و درمان دیابت نوع 2: خوراکی های ضد التهاب می توانند با کاهش التهاب، به تنظیم قند خون و پیشگیری از دیابت نوع 2 کمک کنند.
  • پیشگیری از سرطان ها: خوراکی های ضد التهاب می توانند با کاهش التهاب، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ، سرطان سینه و سرطان پروستات را کاهش دهند.
  • بهبود آرتروز: این خوراکی های می توانند با کاهش التهاب، درد و علائم آرتروز را تسکین دهند.
  • تقویت سیستم ایمنی بدن: خوراکی های ضد التهابی می توانند با تقویت سیستم ایمنی بدن به مبارزه با عفونت ها و بیماری ها کمک کنند.
  • بهبود سلامت مغز: خوراکی های ضد التهاب می توانند با کاهش التهاب، به حفظ سلامت مغز و پیشگیری از مشکلات مغز و اعصاب کمک کنند.

افزایش سلامت پوست،  کاهش درد، بهبود سلامت گوارش و کاهش استرس از دیگر فواید خوراکی‌های ضدالتهاب است.

برای کاهش التهاب و درمان بیماری‌های خودایمنی، بجز تغذیه چه راهکارهایی وجود دارد؟

مکمل‌ها: برخی مکمل ها که ممکن است به کاهش التهاب کمک کنند، شامل روغن ماهی، اسید لیپوئیک و کورکومین. چند ادویه نیز ممکن است به کاهش التهاب مزمن و بیماری التهابی کمک کنند، از جمله زنجبیل، سیر و فلفل.

تغییر سبک زندگی: کاهش وزن (در صورت توصیه پزشک)، افزایش فعالیت بدنی، مدیریت استرس و تغییرات رژیم غذایی (مانند رژیم غذایی مدیترانه‌ای و کاهش مصرف چربی های اشباع شده)، همگی به کاهش التهاب کمک می کنند.

اشتراک گذاری این مطلب:

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالعه بیشتر

پیشگیری از آلزایمر
آلزایمر

پیشگیری از آلزایمر آسان تر شد

فهرست مطالب نگاهی امیدوارانه و علمی به پیشگیری از بیماری آلزایمر در میان افراد بالای ۶۵ سال، حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد با مشکلات خفیف