چرا همیشه نفخ دارم؟ + 5 روش رفع نفخ

علت نفخ دائمی درمان نفخ

اشتراک گذاری این مطلب:

نفخ در بین بسیاری از افراد یک مشکل رایج است و بین 10 تا 30 درصد افراد نفخ را تجربه کرده اند. نفخ میتواند دلایل متعددی داشته باشد و به تناسب دلیل راه های درمان و رفع دائمی آن نیز میتواند متفاوت باشد. تجمع گاز در سیستم گوارشی بعد از مصرف غذا طبیعی است اما اگر این میزان بیش از حد نرمال باشد آزار دهنده خواهد بود. اگر شما هم همیشه از مشکل نفخ رنج می برید این مقاله به شما کمک می کند که دلیل پنهان پشت این مساله را کشف کنید. در این مقاله ما دلایل و راهکارهای جدیدی به شما ارائه می دهیم تا به کمک آن برای همیشه از شر این مشکل خلاص شوید.

چرا همیشه نفخ دارم

قبل از مطلاعه به مقاله زیر مراجعه کنید:

عدم تحمل لاکتوز ، دلیل پنهان نفخ شکم و سردرد

بسیاری از دلایل بروز نفخ را همه میدانیم. مواردی همچون مصرف حبوبات بدون خیساندن آن، مصرف نوشیدنی در بین غذا، عدم جویدن کافی غذا و مواردی از این دست. اما اگر با کنترل این موارد همچنان مشکل نفخ شما بر طرف نشده است 6 دلیل زیر نیز از جمله دلایل مهمی هستند که میتوانند منجر به نفخ شوند ولی معمولا جدی گرفته نمی شوند یا افراد اطلاعی از آن ندارند.

  1. استرس

استرس اولین عامل بروز مشکلات گوارشی همچون نفخ در سراسر جهان است. وقتی صحبت از نفخ به میان می آید همه ما به دنبال این هستیم که دلیل آن را در آنچه خورده ایم پیدا کنیم. بنابراین رژیم خود را تغییر می دهیم، گلوتن را حذف می کنیم، شکر را حذف می کنیم، انواع و اقسام رژیم های غذایی را تست می کنیم تا نفخ خود را کنترل کنیم. درست است که این عوامل نیز میتوانند نفخ را برطرف کنند اما مادامی که استرس در شما بالاست مشکل شما به طور کامل برطرف نخواهد شد. ارتباط سیستم کنترل استرس و هضم غذا با هم مثل یک الاکلنگ هستند. خوردن در حالت استرس و یا عجله هضم غذا را سخت می کند و میتواند باعث نفخ شود. چرا که در این حالت بدن شما حالت تدافعی گرفته و وضعیت جنگی اعلام می دارد و سعی می کند تمام انرژی خود را صرف خدمت رسانی به قلب و مغز نماید بنابراین سیستم گوارشی را از الویت خود خارج می کند. همین مساله باعث کند شدن و حتی توقف هضم غذا بدن می شود.

به علاوه استرس میکروبیوم روده را نیز تغییر داده و باعث تکثیر باکتری های بد در بدن می شود.

استرس و نفخ

  1. Dysbiosis

نفخ یکی از علائم شایع دیسبیوسیس یا عدم تعادل میکروبی بدن است. عواملی همچون رژیم غذایی پر شکر، مصرف غذاهای فرآوری شده، کمبود خواب و فعالیت بدنی محدود مستقیما با بر هم خوردن تعادل باکتری های روده در ارتباط هستند و میتواند باعث ناراحتی های گوارشی همچون نفخ شود. مصرف آنتی بیوتیک و مسمومیت غذایی نیز دو عامل مهم دیگر تاثیر گذار در تنوع میکروبی سیستم گوارشی هستند. اگر علاوه بر نفخ، مشکلات گوارشی دیگری مانند اسهال، یا یبوست دارید، برای رفع این مشکل به پزشک مراجعه نمایید تا در صورت صلاح دید تست های تعیین نوع و مقدار باکتری‌های روده برای شما انجام شود.

 

  1. غذا خوردن مکرر

ورود مداوم غذا به سیستم گوارش فشار زیادی به آن وارد می کند چرا که معده دائما مجبور به ترشح آنزیم های هضم کننده غذا می شود در نهایت بدن در انتهای روز با تخلیه مخزن آنزیمی معده رو به رو شده و دچار کمبود آنزیم جهت هضم غذا می شود. پس اگر در انتهای روز دچار نفخ می شوید احتمالا دلیل این امر ریزه خواری و مصرف مداوم غذا در طول روز است.

حالت ایده آل این است که بین 4 تا 6 ساعت بین وعده های غذایی خود فاصله بگذارید و مداوم میان وعده مصرف نکنید.

  1. مصرف بالای غذاهای خام

برخی از مواد غذایی مخصوصا گیاهان با دیواره سلولی سخت هضم سختی نیز دارند میکندبا این حال به طور کل مصرف غذاهای خام به دلیل وجود برخی آنزیم ها حتی میتوانند کمک کننده هضم باشند. بنابراین مهم این است که بدانید بهتر است چه موادی را خام بخورید و چه موادی را پخته. کلم پیچ، برکلی، نخودسبز، سیب زمینی، هویج و چقندر را پخته بخورید تا از بروز نفخ جلوگیری شود. به طور کلی توصیه میشود مواد پر فیبری که جویدن آن سخت است را اگر پخته بخورید.

  1. میوه ها

اغلب افراد خوردن میوه را دلیل نفخ خود اعلام می دارند و برای رفع این مشکل کلا مصرف میوه را کنار می گذارند. اما کنارگذاشتن گروهی از بهترین مواد مغذی موجود در کره زمین تنها به این دلیل که باعث نفخ می شوند راه حل مشکل نیست. چرا که خود میوه باعث بروز نفخ نمی شود بلکه نحوه و زمان خوردن آن است که منجر به نفخ می شود.

میوه ها مواد غذایی سریع هضمی هستند و معمولا بین 20 دقیقه تا یک ساعت برای هضم آنها زمان لازم است اما در صورتی که میوه بلافاصله یا با زمان کمی بعد از وعده غذایی بزرگ و سنگین مصرف شود به دلیل این همراهی هضم میوه به تاخیر می افتد و به جای تجزیه و هضم وارد فاز تخمیری می شود و باعث آزاد شدن گاز در روده می شود. هرچه غذا سنگینتر باشد هضم آن بیشتر طول می کشد به همین دلیل مصرف میوه بلافاصله بعد از غذا توصیه نمی شود.

بنابراین اگر فکر می کنید این میوه است که باعث نفخ شما می شود آن را با شکم خالی بخورید تا متوجه تفاوت مساله بشوید.

میوه و تاثیر نفخ

  1. مهم ترین دلیل نفخ دائمی : حساسیت های ژنتیکی

 حساسیت به گلوتن و نفخ

افرادی که دارای حساسیت ژنتیکی به گلوتن هستند بعد از مصرف مواد غذایی حاوی گلوتن دچار مشکلات گوارشی همچون نفخ و حالت تهوع می شوند. عدم تحمل گلوتن علائم مشابه بیماری سلیاک ایجاد می کند. بیماری سلیاک یک اختلال خود ایمنی است که منجر به آسیب به دستگاه گوارش می شود. این افراد با حذف گلوتن از رژیم غذایی خود از شر این عوارض نیز خلاص می شوند. گلوتن نوعی پروتئین است که در گندم، جو، چاودار وجود دارد. بنابراین در غذاها و نوشیدنی های بسیاری مثل پاستا، سریال، آبجو وجود دارد، حتی در برخی ویتامین ها داروها و بسیاری از مواد آرایشی نیز دیده می شود. حساسیت به گلوتن علاوه بر نفخ میتواند مشکلات دیگری همچون درد شکم، اسهال یا یبوست، خستگی، سردرد، تهوع، مشکلات پوستی و درد مفاصل نیز ایجاد کند.

عدم تحمل لاکتوز و نفخ

افراد دارای عدم تحمل لاکتوز در هضم قند شیر(لاکتوز) دچار مشکل هستند بنابراین بعد از مصرف لبنیات دچار اسهال و نفخ می شوند. عدم تولید میزان کافی آنزیم لاکتاز در روده مسئول عوارض ناشی از عدم تحمل لاکتوز است. در صورت کمبود آنزیم لاکتاز، لاکتوز موجود در غذا به جای تجزیه و جذب شدن در روده کوچک دست نخورده به روده بزرگ منتقل می شود و در آنجا باکتری های طبیعی روده با لاکتوز های هضم نشده درگیر می شوند و همین مساله نشانه های عدم تحمل لاکتوز را ایجاد می کنند. یکی از رایج ترین این علائم نفخ، درد شکم، حالت تهوع و اسهال 30 دقیقه تا 2 ساعت بعد از مصرف لبنیات است. درجات متفاوتی از عدم تحمل لاکتوز وجود دارد ولی اغلب افراد در هضم شیر مشکل دارند اما فرآورده های لبنی مانند ماست و پنیر را بدون بروز ناراحتی مصرف می کنند.

بسیاری از افراد از وجود این حساسیت ها در بدن خود اطلاعی ندارند و به همین دلیل همواره از مشکلات گوارشی بسیاری رنج میبرند. در صورتی که از وجود حساسیت ژنتیکی بدن خود به گلوتن یا لاکتوز اطلاعی ندارید با انجام تست ژنتیکی تغذیه و سلامتی مای ژن میتوانید از این مساله و بسیاری دیگر از ویژگی های اختصاصی بدن خود مطلع شوید و رژیم غذایی خود را دقیقا مطابق با بدن خود تنظیم نمایید. تا به صورت دائمی از بروز بسیاری از مشکلات مرتبط با سلامتی رهایی پیدا کنید.

 
اطلاعات بیشتر در مورد آزمایش ژنتیکی تغذیه مای ژن و سفارش انجام در منزل

 

علت نفخ شکم در زنان

علاوه بر دلایل عمومی نفخ که برای زنان و مردان صدق می کند در مورد زنان میتوان گفت نفخ شکم یکی از علائم شایع قاعدگی است. زنان ممکن است درست قبل و در طول دوره خود نفخ، درد شکم و گرفتگی عضلات را تجربه کنند. این طبیعی است و معمولاً به دلیل تغییرات هورمونی تنظیم کننده چرخه قاعدگی است.

نفخ شکم اگر بیش از یک هفته طول بکشد می تواند نشانه اولیه سرطان تخمدان نیز باشد. اگر در کنار نفخ مشکلات دیگری همچون احساس سیری سریع بعد از غذا خوردن، مشکل در بلع، نیاز مکرر به ادرار، کمبود مداوم انرژی، خونریزی پس از یائسگی یا خونریزی یا ترشح غیر طبیعی واژن در زنان یائسه را مشاهده کردید حتما به پزشک زنان مراجعه نمایید.

درمان نفخ دائمی

قاتل نفخ چیست ؟ بسته به علت بروز نفخ راه های درمان دائمی آن نیز متفاوت خواهد بود.

علائم اکثر افراد مبتلا به عدم تحمل گلوتن با رژیم غذایی مناسب تسکین می یابند. بنابراین معمولا نیاز به مدیریت مادام العمر دارد  به این معنی که اگر دوباره شروع به مصرف گلوتن کنند، علائم همچون نفخ مجددا باز می گردند.

اگر دلیل نفخ بر هم خوردن تعادل میکروبی سیستم گوارش شما است، بهتر است علاوه بر مراجعه به پزشک، استرس خود را مدیریت کنید، رژیم غذایی ضد التهابی را پیش بگیرید و غذاهای فرآوری شده، کنسروی و پر شکر را از رژیم خود حذف کنید، و مکمل های پروبیوتیک برای بهبود میکروبیوم گوارش خود مصرف کنید.

اگر مشکل نفخ شما به دلیل قاعدگی زنانه است غذاهای کم نمک بخورید، آب زیاد بنوشید، از مصرف الکل اجتناب کنید و به طور منظم ورزش کنید احتمالا مشکل نفخ شما برطرف شده یا تقلیل می یابد.

توصیه های کلی زیر نیز صرف نظر از منشا نفخ بسیار کارآمد هستند:

  • آب بیشتری بنوشید
  • غذا را به آرامی بجوید
  • آدامس را حذف کنید
  • به جای نی از لیوان برای نوشیدن مایعات استفاده کنید
  • منظم تمرین کنید

درمان سریع نفخ

برای از بین بردن نفخ شکم فوری میتوانید از داروهای داروخانه ای یا درمان های خانگی کمک بگیرید.

دارو ضد نفخ

داروی هایOTC موثر در درمان نفخ در چند دسته تقسیم می شوند. این موارد شامل:

  • (simethicone) ضد گاز
  • (Beano، Lactaid) مکمل های غذایی برای تجزیه پروتئین ها یا قندهای مشکل ساز
  • (Tums، Mylanta، Maalox) آنتی اسیدها برای کم کردن اسید اضافی
  • (Pepto-Bismol) مهار عفونت باکتریایی
  • (Ducolax-Senakot) ملین برای رفع یبوست
  • (Fleet) شیاف ملین

درمان خانگی نفخ

  • خوردن نعناع و رازیانه به صورت دمنوش یا عرق
  • نوشیدن مخلوطی از جوش شیرین و آب
  • نوشیدن سرکه سیب
  • استفاده از یک پد گرم کننده روی شکم
  • مصرف پروبیوتیک
  • روغن گل میخک

خلاصه مقاله

گاز به دام افتاده در روده ها می تواند دردناک و آزار دهنده باشد و به یک مشکل مزمن تبدیل شود. دلایل بروز این مساله زیاد است از حساسیت های ژنتیکی به گلوتن و لاکتوز گرفته تا استرس، مصرف نامناسب مواد غذایی، از بین رفتن تعادل میکروبی و بسیاری دیگر. درمان های زیادی برای برطرف کردن این مشکل وجود دارد اما کنترل استرس، ورزش کردن، عدم استفاده از موادی غذایی نفاخ، مصرف پروبیوتیک و تغییر عادات غذایی نقش مهمی در کنترل علائم دارد.

بهترین راهکار برای درمان های فوری نفخ گرم کردن موضعی شکم، مصرف رازیانه، سرکه سیب و ورزش کردن است. با انجام این کارها حتما از این مشکل رهایی پیدا می کنید اما به یاد داشته باشید برای رفع دائمی نفخ معده احتمالا باید روتین زندگی خود را تغییر دهید.

منابع:

https://my.clevelandclinic.org/

https://medlineplus.gov/

https://www.vivolife.com/

https://www.parsleyhealth.com/

https://www.healthline.com/

https://www.templehealth.org/

https://www.medicalnewstoday.com/

https://www.medicalnewstoday.com/

اگر هنوز سوالی دارید به راحتی آن را با ما درمیان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالعه بیشتر

کالری شماری درست یا غلط
تغذیه

کالری شماری بکنیم یا نکنیم؟

فهرست مطالب در دنیای امروز، شمارش کالری به عنوان یکی از محبوب‌ترین روش‌های کاهش وزن شناخته می‌شود. با این حال، این روش به همان اندازه