آلرژی در مقابل حساسیت غذایی، تفاوت‌ها چیست؟!

مدت مطالعه: ۵ دقیقه!

شاید برای شما هم پیش آمده که بعد از خوردن یک غذای خاص، بدنتان پر از لکه‌های قرمز شده‌باشد و یا به شدت بخارد، لب یا صورتتان ورم کرده و حتی در موارد شدیدتر حالت تهوع و مشکلات گوارشی هم برایتان ایجاد شده‌باشد. اما مشکل چیست؟

سوالی که ممکن است برایتان پیش بیاید این است که آیا مشکل شما آلرژی است یا حساسیت؟ اصلا آیا آلرژی و حساسیت غذایی تفاوتی با هم دارند؟!

جواب مثبت است! آلرژی و حساسیت غذایی دو چیز کاملا متفاوتند. اگر می‌خواهید خودتان را از شر علائم اذیت‌کننده خلاص کنید، اول باید بدانید که مشکل از کجاست و چطور باید آن را حل کرد. طبق گفته‌ی کلینیک Mayo، آلرژی و حساسیت (یا عدم تحمل) اغلب با هم اشتباه گرفته می‌شوند و دلیل این اشتباه، شباهت علائم آلرژی و حساسیت است. اما آن‌ها به هیج عنوان یکی نیستند. وقتی کسی به ماده‌ی خاصی آلرژی دارد، اگر آن ماده‌ی غذایی را مصرف کند، سیستم ایمنی بدنش آن ماده را مثل یک عامل خارجی که به بدن حمله کرده‌است می‌بیند. در نتیجه یک سری مواد شیمیایی مثل هیستامین آزاد می‌شود تا با دشمن خارجی بجنگند. عوارض اذیت‌کننده‌ای که تجربه می‌کنید در اثر مبارزه‌ی بدن با آن ماده‌ی آلرژن ایجاد شده است که عوارض آن می‌تواند ملایم تا شدید باشد. اما حساسیت غذایی به این خاطر ایجاد می‌شود که بدن در هضم کردن نوعی غذا مشکل دارد یا آن غذا سیستم گوارش را تحریک می‌کند.

تفاوت­‌های کلیدی دیگر

  • واکنش بدن به آلرژی غذایی تقریبا آنی و بسیار سریع است. معمولا بعد از دو ساعت یا حتی کمتر علائم بروز می­‌کند، در حالی که حساسیت غذایی ممکن است تا ۷۲ ساعت بعد هم بروز نکند و شما بعد از سه روز تازه متوجه مشکل بشوید.
  • اگر به عنوان یک فرد بالغ، آلرژی غذایی دارید ممکن است این آلرژی شما را تا سر حد مرگ پیش ببرد. واکنش‌هایی که بدن در اثر آلرژی نشان می‌دهد، بسیار شدید است و ممکن است زندگی شما را به خطر بیندازد. اما علائم حساسیت غذایی مثل عدم تحمل لاکتوز، یا ایجاد خارش بعد از خوردن گلوتن با تغییر سبک زندگی قابل کنترل است و با این که موجب احساس ناراحتی در فرد می‌­شود اما خطرناک و مرگ‌­آور نیست. 
  • فرد آلرژیک اصلا نمی‌­تواند ماده‌­ی آلرژی‌­زا را مصرف کند و حتی در نزدیکی آن باشد. اما کسی که حساسیت غذایی دارد می‌­تواند بدون بروز هیچ مشکلی مقدار کمی از آن ماده­‌ی غذایی به خصوص را مصرف کند.
  • چون علائم آلرژی به سرعت بروز می‌­کند، تشخیص آن بسیار راحت­‌تر از تشخیص حساسیت غذایی است. تشخیص این که شما به غذای خاصی حساسیت دارید یا نه می‌تواند بسیار سخت باشد چرا که ممکن است اثر چندین غذای مختلف در طی چند روز جمع شده باشد و علائم را در شما ایجاد کرده‌­باشد.

                                            مای ژن اضافه وزن BMI                  روزانه چه مقدار کالری می سوزانم محاسبه آنلاین کالری

 

مواد حساسیت ­زای رایج

  • لاکتوز
  • گلوتن
  • پروتئین شیر گاو (کازئین)
  • تخم­مرغ
  • بادام­زمینی
  • صدف خوراکی
  • انواع بادام­های درختی
  • سیب
  • سویا
  • ذرت
  • مخمر

علائم رایج حساسیت غذایی

  • نفخ شکم
  • اسهال
  • یبوست
  • شکم­درد
  • میگرن و سردرد
  • خارش یا ایجاد لکه روی پوست
  • خستگی و بی­حالی
  • داشتن افکار آشفته و نداشتن تمرکز برای فکر کردن

اگر فکر می‌­کنید که ممکن است بین معدود کسانی باشید که آلرژی دارند، حتما به یک پزشک مراجعه کنید. اگر علائم حساسیت غذایی دارید با یک تست ژنتیکی تغذیه می‌­توانید به راحتی حساسیت­‌های غذایی خود را بشناسید. حساسیت غذایی مشکلی نیست که مجبور باشید در هر وعده آن را تحمل کنید. بعد از این که حساسیت‌­های خود را شناختید، می‌­توانید با تغییر سبک زندگی خود، این علائم­ را کمرنگ کنید.  

مشاوره رایگان

مشاوره و راهنمایی جهت انتخاب پکیج مناسب شما