فهرست مطالب
بسیاری از ما تصور میکنیم خوردن چیزی های شیرین برای صبحانه خوب است، چون انرژی مورد نیازمان را برای طول روز تأمین میکند، اما این باور غلط است. اما چرا؟
صبحانه شیرین چه بلایی سر ما می آورد
مطالعات علمی نشان میدهند که صبحانه شیرین و نشاستهای، هرچند لذتبخش است (چون باعث ترشح دوپامین در مغز میشود)، اما بهترین گزینه برای شروع روز نیست. این نوع صبحانهها منجر به افزایش ناگهانی قند خون میشوند و در نهایت توانایی بدن برای تولید انرژی پایدار را کاهش داده، خستگی ایجاد میکنند و پیامدهای ناخوشایند دیگری به دنبال دارند.
در نتیجه، حتی با وجود کالری برابر، صبحانهای که سطح قند خون را ثابت نگه دارد، انرژی بیشتری در طول روز برای بدن فراهم میکند. برای داشتن یک روز پر انرژی و بدون افت ناگهانی قند، بهتر است صبحانهای بدون شکر و با کربوهیدرات متعادل انتخاب کنید.
صبحانه غیر شیرین چیست؟
صبحانه غیر شیرین به صبحانهای گفته میشود که در آن شکر یا نشاسته بهعنوان ماده اصلی وجود ندارد. در این مقاله به مقایسهای بین صبحانههای شیرین و غیرشیرین و تاثیر هر کدام بر سطح قند خون پرداختهایم.
صبحانههای غیرشیرین میتوانند بسیار متنوع باشند؛ از ترکیبهای کلاسیکی مانند تخممرغ و املت گرفته تا گزینههایی مانند پنیر و گردو با نان تست یا حبوبات(خوراک لوبیا، خوراک عدسی). گاهی ممکن است در شروع روز به خوردن چیزی شیرین نیاز داشته باشید، در این صورت میتوانید کمی میوه تازه به صبحانهتان اضافه کنید.
هرچند میوه تازه مقداری قند طبیعی دارد، اما بهترین انتخاب برای مصرف خوراکیهای شیرین است، چرا که حاوی فیبر است و جذب قند را در بدن کندتر میکند. برای کاهش تأثیر آن بر قند خون، بهتر است آن را در پایان صبحانه مصرف کنید.
نمونه هایی از صبحانه غیر شیرین
صبحانه غیر شیرین خود را بر پایه پروتئین درست کنید.
پروتئین بخش اصلی یک صبحانه غیر شیرین است؛ صبحانهای که شما را برای مدت طولانی سیر نگه میدارد و سطح قند خونتان را در حالت طبیعی حفظ میکند.
نمونههایی از منابع پروتئین برای صبحانه عبارتند از:
- ماست ایسلندی
- تخممرغ
- گوشت
- پنیر
- پودر پروتئین
- مغزها
- کره بادام زمینی و کره بادام درختی
- حبوبات
صبحانهی غیرشیرین باید حداقل ۴ ساعت شما را سیر نگه دارد. در غیر این صورت میزان پروتئین آن را افزایش دهید.
از میوه خشک، آبمیوه، شکر، شیره یا هر نوع شکر دیگری پرهیز کنید. اگر مجبور شدید چیزی را شیرین کنید، استفاده از یک قاشق مرباخوری عسل یا کمی استویا مشکلی ندارد.
بیشتر بخوانید: صبحانه سالم(5 اشتباهی که نباید مرتکب شوید!)
در تصویر زیر می توانید ببینید که چقدر قند خون شما می تواند با خوردن خوراکی های مختلف در صبحانه متفاوت باشد:
چرا اولین وعده غذایی روز اینقدر اهمیت دارد؟
صبح، زمانی که بدن هنوز در حالت ناشتا قرار دارد، حساسیت آن به گلوکز در بالاترین حد ممکن است. معده خالی است و هر چیزی که بخورید، به سرعت هضم میشود. به همین دلیل، مصرف قندها و نشاستهها در وعده صبحانه معمولاً منجر به بیشترین افزایش سطح قند خون در طول روز میشود.
همچنین، مصرف قندهای ساده میتواند به افزایش ترشح انسولین و در نتیجه افزایش ذخایر چربی در بدن منجر شود.
خوب است بدانید که صبحانه بدترین زمان برای خوردن مواد غذایی حاوی قند و نشاسته است، اما بسیاری از ما این اشتباه را هر روز تکرار میکنیم.
اثر استرس بر قند خون و چگونگی کنترل آن از طریق صبحانه
بیشتر ما صبح استرس بالایی داریم. در زمان استرس، بدن هورمونهای استرس مانند کورتیزول را ترشح میکند که ممکن است باعث افزایش قند خون شود. انتخاب یک صبحانه متعادل و سرشار از پروتئین و چربیهای سالم میتواند به کاهش استرس و کنترل بهتر قند خون کمک کند.
غلات صبحانه و گرانولا
اگرچه در تبلیغات، گرانولا و سریال صبحانه بهعنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم معرفی میشوند، اما در واقع بیشتر آنها عمدتاً از شکر و کربوهیدراتهای تصفیهشده تشکیل شدهاند. حتی غلاتی که برچسب «سالم» یا «کمکالری» دارند، میتوانند قند خون را افزایش دهند. به همین دلیل، خوردن غلات در وعده صبحانه، بههیچوجه انتخاب مناسبی برای شروع روز نیست.
در تصویر زیر وضعیت قند خون را بعد از خوردن مربا و بعد از خوردن کره بادام مشاهده می کنید:
تاثیر زمانبندی صبحانه بر قند خون
زمانی که صبحانه میخورید میتواند بر سطح قند خون شما تاثیر بگذارد. خوردن صبحانه بلافاصله پس از بیدار شدن میتواند به تنظیم قند خون و جلوگیری از افت قند خون در اواسط روز کمک کند. از سوی دیگر، تاخیر در خوردن صبحانه یا مصرف وعده صبحانه دیر هنگام ممکن است منجر به افت قند خون و احساس خستگی شود. سعی کنید تا ی ساعت بعد از بیدار شدن، صبحانه خودتان را میل کنید تا انرژی بیشتر و میل به شیرینی کمتر داشته باشید.
بیشتر بخوانید: چگونه قندخون خود را سریع پایین بیاوریم؟
تاثیر قهوه و نوشیدنیهای صبحگاهی بر قند خون
اگرچه قهوه و چای ممکن است انرژیزا به نظر برسند، مصرف آنها بهویژه با شکر یا شیرینکنندهها میتواند قند خون را بالا ببرد. نوشیدنیهای صبحگاهی حاوی قند میتوانند باعث نوسان قند خون و کمبود انرژی در طی روز شوند. بنابراین، اگر میخواهید قند خون خود را ثابت نگه دارید، بهتر است قهوه یا چای خود را با معده خالی میل نکنید و آن را بعد از صبحانه و بدون شکر مصرف کنید و از افزودن شیرینیجات به نوشیدنیهای خود پرهیز کنید.میزان حساسیت شما به کافئین نکتهای مهم است که باید به آن توجه کنید. برای مثال، اگر به کافئین حساسیت زیادی داشته باشید، ممکن است بعد از نوشیدن قهوه دچار تپش قلب یا احساسات ناخوشایند دیگر شوید. حساسیت به کافئین در آزمایش تغذیه مای ژن قابل بررسی است و میتواند به شما کمک کند تا بهتر متوجه شوید که بدن شما چطور به این ماده واکنش نشان میدهد.
بیشتر بخوانید: من، قهوه و چای سبز: عشق یا نفرت؟!
طرز تهیه یک صبحانه پر پروتئین و کم کالری جدید
مواد لازم:
- تخممرغ: 1 عدد
- اسفناج تازه: 1 پیمانه (حدود 30 گرم)
- پنیر فتا: 20 گرم
- گوجه فرنگی: 1 عدد
- روغن زیتون: یک قاشق چایخوری
- فلفل سیاه و نمک: به میزان لازم
طرز تهیه:
- اسفناج را تفت دهید: در یک ماهیتابه، اسفناج را با روغن زیتون با حرارت ملایم تفت دهید تا نرم شود. (حدود 2-3 دقیقه)
- تخم مرغ را اضافه کنید و هم بزنید تا کاملا بپزد.
- ادویهها را اضافه کنید: در پایان فلفل سیاه و نمک را به میزان دلخواه اضافه کنید.
- سپس زیر تابه را خاموش کنید و در کنار گوجه و پنیر فتای خرد شده سرو کنید.
جمعبندی کالری و پروتئین:
- کل کالری: حدود 214 کالری
- کل پروتئین: حدود 11.2 گرم پروتئین
کلام آخر
یک صبحانه غیر شیرین و متعادل نه تنها به کنترل قند خون کمک میکند، بلکه انرژی پایداری را در طول روز برای شما فراهم میآورد. با انتخاب مواد غذایی مناسب و اجتناب از قندهای ساده، میتوان از بروز مشکلاتی مانند افت انرژی و افزایش چربی جلوگیری کرد. این انتخابها تاثیرات مثبتی بر سلامت کلی بدن خواهند داشت. و فراموش نکنید که شناخت دقیق نیازهای تغذیهای خود از طریق آزمایشهای ژنتیکی و تغذیهای میتواند راهنماییهای دقیقی را برای بهبود کیفیت زندگیتان فراهم کند.
منابع
https://www.nutrisense.io/blog/protein-and-blood-sugar
What Does High Blood Sugar Feel Like?