آیا شما ژن بدنسازی دارید؟
مدت مطالعه: 4 دقیقه!
مرتب به باشگاه میروید؟ هر روز کوهی از پروتئین میخورید و کلی کالری میسوزانید؟ هر کاری که برای عضلهسازی شنیدهاید انجام میدهید تا حجم عضلاتتان را بیشتر کنید؟ حتی راضی به مصرف هورمون شدهاید؟!
برای بعضیها، تودهی عضلانی روی استخوانهایشان به صورت کاملا جادویی سبز میشود. فقط چندتا شنا، چندتا بارفیکس، چندتا هالتر و تمام! طوری عضلاتشان بزرگ شده که انگار با تلمبه آن را باد کرده باشند! هرچند برای خیلیها اینطور نیست. برای خیلیها عضلهسازی یک مبارزهی تمام عیار است که برای آن باید از هفتخوان تمرینات سخت بدنسازی، آماده کردن 8 وعدهی غذایی در روز و دادن هزینههای گزاف برای مکمل ورزشی بگذرند.
چرا حجم نمیگیرم؟
عوامل مختلفی روی تفاوت افراد در عضلهسازی تاثیر میگذارند. فاکتورهایی مثل نوع تمرین و رژیم غذایی. اما اگر همهی این عوامل را رعایت کردهاید چه؟ چه عامل دیگری مانع پیشرفت شما میشود؟ ممکن است ژنتیک عامل آن باشد. DNA ما نقش مهمی در رشد عضلات دارد و درک این موضوع، به ما کمک میکند پیشرفت کنیم و درجا نزنیم.
چند ژن که ممکن است مقصر حجم نگرفتن شما باشند:
ACTN3
این ژن به عنوان شاه کلید ورزش شناخته میشود. در دههی گذشته بعضی شرکتها تنها با همین ژن، استعداد ورزشی را بررسی میکردند. علیرغم تاثیر تعدادی از ژنهای دیگر که امروزه مای ژن آنها را هم تست میکند، ژن ACTN3 نقش حیاتی در تعیین نوع تار ماهیچهها دارد. وزنهبردارها و دوندههای دوی سرعت، حالتی از این ژن را دارند که باعث قدرتمندتر شدن عضلات آنها شده است. کسانی که این نوع ژن از ACTN3 را دارند، درمجموع در بدنشان تودهی عضلانی بیشتری دیده میشود. ماهیچههای اسکلتی این افراد عمدتا از فیبرهای تند انقباض تشکیل شده که با بزرگ بودن عضلات آنها مرتبط است.
مطالعات نشان میدهد که اکثر افراد نوع معیوب و ضعیف ژن ACTN3 را دارند که به معنای ساخته نشدن این پروتئین در بدن آنهاست. اما قهرمانان ورزشی اکثرا نوع سالم آن را دارند. بنابراین اگر نتیجهی تست ژنتیکی به شما نشان داد که نوع کارای این ژن در بدن شما وجود دارد، احتمالا شما توانایی بالاتری برای تمرینات قدرتی و بدنسازی دارید.
اگر قبلا تست ورزش و تناسب اندام مای ژن را انجام داده اید، به ما پیام بدهید تا به شما بگوییم نوع تار عضلانی شما برای بدنسازی و پروش اندام مناسب است یا خیر؟
بیشتر مطالعه کنید:
آیا فوتبالیست شدن در خون شماست؟!
TRHR
همهی ژنهایی که ما بررسی میکنیم روی اندازهی عضله تاثیر نمیگذارند. برخی تنوعات ژن TRHR باعث میشود که فرد به صورت طبیعی اندام لاغرتر و متناسبتری داشته باشد و در نتیجه نسبت عضله به چربی در بدن او از بقیه بهتر باشد. نتیجهی آن، داشتن فیزیک یک بدنساز است.
با توجه به نتیجهی آزمایش ژنتیک ورزش و تناسب اندام مای ژن:
پتانسیل استقامتی
داشتن استقامت بالا به معنی این است که احتمالا شخص در ورزشهای قدرتی مثل بدنسازی و وزنهبرداری نمیتواند به خوبی عمل کند. البته این به این معنا نیست که آنها نباید تمرینات قدرتی انجام دهند اما معنی آن این است که احتمالا در ورزشهای قدرتی و نیز پرورش اندام بهترین نخواهند بود. این افراد برای رسیدن به اهداف ورزشیشان بهتر است روی تمرینات استقامتی تمرکز کنند و رشته پرورشاندام را به عنوان ورزش حرفهای انتخاب نکنند.
ترکیبی
این نوع، رایج ترین تیپ ژنتیکی در میان افراد جامعه است. بیشتر افراد توانایی نسبتاً یکسانی برای پرورش استقامت و قدرت دارند. آنها ممکن است که یک دوندهی سرعت رده اول جهانی یا بهترین دوندهی ماراتن دنیا نباشند اما در ورزشهایی که تلفیق قدرت و استقامت هستند به خوبی ظاهر میشوند. ورزشهایی مثل دوی 5000 متر، دوچرخهسواری کوهستان، ورزش سهگانه با مسافت کوتاه.
اگر جزو دسته پروفایل ترکیبی برتر هستید، برای انجام ورزشهای بدنسازی اصلا نا امید نشوید. زمانی که پای اهداف قهرمانی در میان باشد، حتما نیاز به ترکیبی از تمرینات قدرتی- استقامتی خواهید داشت.
پتانسیل قدرتی
عموم این افراد پتانسیل بدنساز شدن را دارند. با داشتن ژنوتیپ قدرتی، ورزشهای قدرتی باعث تغییرات چشمگیر و دستاوردهای بزرگ برای این اشخاص خواهد شد. این افراد معمولا در کارهایی مثل وزنهبرداری و دوی سرعت توانا هستند. پس تمرینات قدرتی و کار با وزنههای سنگین حتما باید در برنامهشان باشد اما فعالیتهای استقامتی را هم نباید به طور کامل کنار بگذارند.
اگر بدن شما برای بدنسازی ساخته نشدهاست، باید چه کار کنید؟
در حقیقت، شناختن ژنتیکتان و این که چطور به قدرت و توانایی عضلهسازیتان مرتبط است به شما کمک میکند بهتر به اهداف خود برسید. پاسخهایی که از تست ژنتیک میگیرید برنامهی تناسباندام شما را جهت میدهد و باعث میشود برنامهای برای خود بنویسید که بهترین نتیجه را به شما بدهد. تست ژنتیکی ورزش مای ژن به شما پاسخ این سوالات را میدهد و کمکتان میکند تا مناسبترین ورزش را برای خود کشف کنید.
واقعیت این است که اگر شما جزو کسانی هستید که ژنتیک مناسبی برای بدنساز شدن ندارند، برای عضله سازی از مصرف هورمون و مکمل های خطرناک خودداری کنید و با مشورت یک مربی حرفهای، تمرینات و ورزش مناسب خودتان را انتخاب کنید.